Welcome!


I am a theatre artist and an education consultant providing professional growth training, facilitating community-based projects using theatre arts to create dialogue in diversity and complexity.


Please drop me a note in comments, I would love to hear from you.



Sunday, November 25, 2012

Mateřština



Vážení čeští přátelé!

·         Mluvíte doma více jazyky a vaše děti vyrůstají ve vícejazyčném prostředí?
·         Chtěli byste se podělit o své zkušenosti a příběhy s dalšími rodiči / prarodiči?
·         Chcete přispět k rozvoji české slovesné kultury v Los Angeles?

Obracím se na vás s informací o uměleckém projektu Mateřština, během kterého se společně s vámi a dalšími českými rodiči, kteří vychovali nebo vychovávají své děti ve vícejazyčných rodinách v Los Angeles, budeme scházet při vyprávění. Během těchto vyprávění nasbíráme vaše vzpomínky, příběhy a zkušenosti. Tyto příběhy sestavíme do komponovaného pořadu/představení, který budeme prezentovat české komunitě.

Mám také zájem spolupracovat s prarodiči a dospělými, kteří ve vícejazyčném prosředí vyrostli.

Jmenuji se Pavla Uppal – studovala jsem herectví a Dramatickou výchovu na DAMU v Praze a posléze pedagogiku a Aplikované divadlo v Torontu a v New Yorku. Divadelní formy používám k práci s lidmi ve skupinách a komunitách, a divadlo chápu jako prostředek lidské komunikace a sdílení.

Pokud máte zájem se projektu zůčastnit, prosím, čtěte dále anebo mne kontaktujte na pavla.uppal@gmail.com nebo  424-200-7997. Ráda s vámi prodiskutuji podrobnosti projektu a zodpovím vaše otázky. Informace o další mojí práci najdete na http://pavlauppal.blogspot.com/

Přeji krásný prosinec a moc se těším na spolupráci v novém roce.
Pavla

 
Záměr / kulturní context projektu
Slovesná kultura je součástí národní kultury národa – vyprávění příběhu kolem stolu, při práci, či u táborových ohňů, má v Česku dlohou tradici.
Česká menšina v LA, která je vytržena z kulturního zázemí České republiky má také svou slovesnost (kolektivní i individualní zážitky a příběhy), kterou chci svým projektem zaznamenat. Věřím, že vyprávění, sdílení, a následná archivace příběhů obohatí českou menšinu v LA, že přispěje k vytvoření kvalitních mezilidských vztahů uvnitř komunity, a že umocní vědomí české menšiny o její osobité roli, kterou zaujímá v kultuře jak České republiky, tak i Spojených států. 
Návrh uskutečnění projektu
Projekt bude mít tři fáze:
1: Během projektu Mateřština budu formou vypravěčských setkání sbírat příběhy, zkušenosti a vzpomínky inspirované různými tématy a otázkami, které účastníci projektu budou sdílet. Příběhy zaznamenám psanou formou a také nahráváním (audio i video). Dále budu sbírat materiál, který s tématem výchovy dětí v cizojazyčném prostředí souvisí – výtvarné materiály, fotografie, objekty, apod.
2: Z těchto nasbíraných příběhů chci vytvořit představení, které bude prezentováno české komunitě v LA a popřípadě dalším českým komunitám v USA. Konečná verze představení vyplyne z toho, jakou formu ji budou chtít dát účastníci projektu, ale pro účel tohoto návrhu, definuji představení jako večer čtení příběhů spojené s výstavou nasbírané kolaže materiálu – jako například video záznamy, nahraná vyprávění, či dětské povídání, výtvarné materiály související s projektem, apod. Představení by mělo mít neformalní charakter a stát se pozvánkou a prostorem k dalšímu povídání a sdílení mezi diváky.
3: Závěrečná fáze projektu spočívá v archivaci slovesného materiálu formou písemnou a audiovizuální.

No comments:

Post a Comment